מה זה ניתוח שאיבת שומן מהבטן – 10 שאלות ותשובות

תמונה של שלומי יוחננוף

שלומי יוחננוף

עורך ראשי באתר surgery.org.il

1. מהו תהליך שאיבת שומן?

שאיבת שומן (ליפוסקשן) היא פעולה כירורגית אסתטית המיועדת להסרת עודפי שומן מאזורים מסוימים בגוף. התהליך מתאים לאנשים שמעוניינים בעיצוב קווי המתאר של גופם ולא כפתרון להשמנת יתר או כשיטה להרזיה. הפרוצדורה מתחילה באבחון מקדים אצל כירורג פלסטי, שבו מתבצעת הערכה של מצב המטופל, האזורים המיועדים לטיפול, וכן בדיקת התאמתו הרפואית. ביום הניתוח, המטופל מקבל הרדמה מקומית, אזורית או כללית, בהתאם להיקף הטיפול. בתהליך עצמו, הכירורג מבצע חתכים זעירים באזור המטופל, ומזריק תחילה תמיסה מיוחדת המכילה חומר אלחוש, כיווץ כלי דם וחומר לפיזור השומן. לאחר מכן, מוחדרת קנולה (צינורית דקה) דרך החתכים, המחוברת למכשיר שאיבה, ובאמצעותה נשאב השומן בתנועות שתי וערב.

2. מהו התאוששות לאחר ניתוח שאיבה

תהליך ההתאוששות לאחר שאיבת שומן מתחיל מיד לאחר הניתוח וכולל מספר שלבים. בימים הראשונים, המטופל יחווה נפיחות, כאבים ואי נוחות באזורים שטופלו. הרופא ירשום משככי כאבים ולעיתים אנטיביוטיקה למניעת זיהומים. לבישת בגד לחץ מיוחד היא חלק הכרחי מההחלמה, נדרשת למשך 4-6 שבועות ברציפות ומסייעת בהפחתת נפיחות ובעיצוב נכון של הגוף. בשבוע הראשון מומלץ על מנוחה, הימנעות מפעילות פיזית מאומצת וממקלחות חמות. לאחר כשבועיים, רוב הנפיחות והשטפי דם נעלמים, אך נפיחות קלה עשויה להימשך עד 3 חודשים. חזרה הדרגתית לפעילות גופנית קלה אפשרית לאחר כשבועיים, ולפעילות מלאה לאחר 4-6 שבועות. תוצאות סופיות ייראו רק כעבור 3-6 חודשים, כאשר הנפיחות נעלמת לחלוטין והעור מתכווץ.

3. האם יש סיכונים בשאיבת שומן?

שאיבת שומן, למרות היותה פעולה נפוצה, אינה נטולת סיכונים. הסיכונים המיידיים כוללים זיהומים, דימומים, המטומות (הצטברות דם), תגובות אלרגיות לחומרי הרדמה ובאופן נדיר אך מסוכן – תסחיף שומן. בטווח הארוך, המטופלים עלולים לסבול מחוסר סימטריה, גלים או גומות בעור, שינויי פיגמנטציה, נוקשות רקמות, צלקות באזורי החתכים ושינויים בתחושה כמו נימול. מבחינה אסתטית, התוצאות עשויות שלא לעמוד בציפיות, להיות לא אחידות או לדרוש ניתוח מתקן. גורמי סיכון נוספים כוללים שאיבה בהיקף נרחב, מצב בריאותי ירוד של המטופל, עישון או ביצוע הפרוצדורה על ידי רופא שאינו מוסמך כראוי. חשוב לערוך התייעצות מקיפה עם כירורג פלסטי מוסמך לפני הניתוח, לדון בכל הסיכונים האפשריים ולקבל הערכה מציאותית של התוצאות הצפויות.

4. מהם המחירים של שאיבת שומן?

מחירי שאיבת שומן בישראל משתנים בהתאם למספר גורמים מכריעים: היקף הטיפול, מספר האזורים המטופלים, מומחיות המנתח, ומיקום המרפאה או בית החולים. לרוב, העלות הבסיסית לאזור בודד נעה בין 8,000 ל-15,000 ש"ח, כאשר שאיבה ממספר אזורים (כמו בטן, מותניים וירכיים) עשויה להגיע ל-25,000-40,000 ש"ח. יש לקחת בחשבון עלויות נוספות כגון הרדמה, אשפוז (במקרה הצורך), בדיקות מקדימות, תרופות, בגדי לחץ לאחר הניתוח וביקורי מעקב. במקרים של שאיבת שומן מתקדמת כמו וייזר או בתוספת של העברת שומן לאזורים אחרים בגוף (למשל הזרקה לפנים או לישבן), המחיר עולה משמעותית. חשוב לציין שקופות החולים והביטוחים הפרטיים אינם מכסים בדרך כלל ניתוחים אסתטיים אלא אם כן יש סיבה רפואית מוכחת. מומלץ לערוך השוואת מחירים בין מספר מרכזים ולא להתפשר על איכות הטיפול לטובת מחיר נמוך.

5. מהם סוגי שאיבת שומן?

קיימים מספר סוגי שאיבת שומן מהבטן המציעים גישות שונות להסרת רקמות שומן עודפות. השיטה המסורתית, שאיבת שומן רגילה (טומסנט), משתמשת בקנולה וואקום מכני להסרת השומן. שאיבת שומן בסיוע וייזר (VASER) משלבת אולטרסאונד לריכוך השומן לפני שאיבתו, מה שמפחית טראומה לרקמות ומאפשר עיצוב מדויק יותר. שאיבת שומן בסיוע לייזר (SmartLipo) ממיסה את תאי השומן באמצעות אנרגיית לייזר, מה שגם מעודד התכווצות עור. שיטת ווטר-ג'ט (Body-Jet) משתמשת בזרם מים בלחץ להפרדת תאי השומן מהרקמה הסביבה. שאיבת שומן בתדירות רדיו (BodyTite) משלבת חימום רקמות ומסייעת במיצוק העור. טכניקת PAL (Power-Assisted Liposuction) משתמשת בקנולה רוטטת להקלה על הסרת השומן. לכל שיטה יתרונות וחסרונות משלה, והבחירה תלויה בגורמים כמו מבנה הגוף, איכות העור, אזור הטיפול, זמן החלמה רצוי והעדפות המנתח והמטופל.

6. האם יש תזונה מיוחדת לאחר שאיבת שומן בבטן?

לאחר שאיבת שומן, תזונה נכונה משחקת תפקיד קריטי בתהליך ההחלמה ובשימור התוצאות. בימים הראשונים מומלץ על תפריט נוזלי עד רך וקל לעיכול להקלה על מערכת העיכול. חשוב להקפיד על צריכת חלבונים איכותיים (כגון ביצים, עוף, דגים וקטניות) המסייעים בבניית רקמות ובהאצת תהליך ההחלמה. שילוב של פירות וירקות עשירים בוויטמינים ונוגדי חמצון (במיוחד ויטמין C) תומך במערכת החיסון ובריפוי הרקמות. הגדלת צריכת המים ל-8-10 כוסות ביום חיונית למניעת התייבשות ולסילוק רעלים מהגוף. יש להימנע ממזונות מעובדים, סוכר, מלח מופרז ואלכוהול שעלולים להגביר נפיחות ודלקת. צריכת סיבים תזונתיים חשובה למניעת עצירות שעלולה לגרום לאי-נוחות באזורים המטופלים. לאחר שבועיים-שלושה, חשוב לאמץ תזונה מאוזנת ודלת קלוריות לטווח ארוך כדי למנוע עלייה במשקל שעלולה לפגום בתוצאות הניתוח.

7. האם חוזר השומן לאחר שאיבה?

שאיבת שומן מסירה באופן קבוע את תאי השומן מהאזורים המטופלים, אך אין בכך הבטחה שהמטופל לא יצבור שומן בעתיד. המדע מאחורי התהליך מורכב: מספר תאי השומן בגוף נקבע בעיקר בגיל ההתבגרות ונשאר יחסית קבוע לאורך החיים. כאשר תאים אלו מוסרים בשאיבה, הם אינם מתחדשים באותו אזור. עם זאת, תאי השומן הנותרים באזור המטופל וכן באזורים שלא טופלו, יכולים להתרחב משמעותית בעקבות עלייה במשקל. כתוצאה מכך, עלייה במשקל לאחר שאיבת שומן עשויה לגרום להצטברות שומן באזורים אחרים בגוף, מה שעלול ליצור מראה לא מאוזן. מחקרים מראים כי במיוחד לאחר שאיבת שומן בטנית, יש נטייה להצטברות מוגברת של שומן בחלק העליון של הגוף ובזרועות. לכן, שמירה על אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה, היא קריטית לשימור תוצאות הניתוח לאורך זמן.

8. האם אפשרי שילוב ספורט לאחר שאיבה?

שילוב ספורט לאחר שאיבת שומן הוא לא רק אפשרי אלא אף מומלץ, אך יש להקפיד על תזמון וגישה נכונים בחזרה לפעילות. בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח, מומלץ על מנוחה מוחלטת מפעילות גופנית מאומצת, מלבד הליכות קצרות וקלות שיכולות להתחיל כבר מהיום השני או השלישי לשיפור הזרימה הלימפטית והפחתת נפיחות. בשבועות 2-4, אפשר להתחיל בפעילות קלה עד בינונית כמו הליכות ארוכות יותר, אופניים סטטיים בהתנגדות נמוכה או תרגילי גמישות עדינים. מהשבוע הרביעי עד השישי, בהתאם להרגשה ולאישור הרופא, ניתן להעלות בהדרגה את עצימות האימונים. רק אחרי כ-6-8 שבועות מומלץ לחזור לפעילות מלאה הכוללת הרמת משקולות, אימוני כוח ואימונים אינטנסיביים. חשוב להקפיד על לבישת בגד הלחץ גם בזמן הפעילות בחודשים הראשונים, להקשיב לגוף ולהימנע מכאב. פעילות גופנית סדירה לאחר ההחלמה היא מרכיב חיוני בשמירה על תוצאות הניתוח לאורך זמן.

9. האם משהו משתנה בעור אחרי שאיבת שומן בבטן?

לאחר שאיבת שומן בבטן, העור עובר שינויים משמעותיים שמשפיעים על המראה הסופי של אזור הטיפול. הסרת נפח השומן מתחת לעור יכולה להשפיע על יכולת העור להתכווץ ולהיצמד מחדש לקונטור החדש של הבטן. גורמים כמו גיל, גנטיקה, איכות העור, גמישותו והיקף השאיבה משחקים תפקיד מכריע בתהליך זה. אצל מטופלים צעירים עם עור גמיש, תיתכן התכווצות טובה של העור והתאמה לצורה החדשה של הבטן. לעומת זאת, אצל מטופלים מבוגרים יותר, או כאלה עם עור שאיבד את גמישותו (במיוחד לאחר הריונות או ירידה דרמטית במשקל), עלול להיווצר עור עודף, קמטים או אי-אחידות במרקם. במקרים מסוימים, העור עשוי להיראות מקומט, רפוי או לא אחיד, וייתכן שיידרש ניתוח נוסף להסרת עודפי עור (מתיחת בטן). בחודשים הראשונים לאחר הניתוח, ייתכנו שינויים בתחושה, נימול זמני או רגישות מוגברת באזור. בנוסף, ייתכן שינוי בצבע העור או היווצרות צלקות קטנות באזורי החדרת הקנולה.

10. מה ההבדל בין שאיבת שומן ושומן בטני פנימי?

שאיבת שומן ושומן בטני פנימי מייצגים שני היבטים שונים לחלוטין של הצטברות שומן בגוף, עם השלכות שונות על הבריאות והטיפול. שאיבת שומן (ליפוסקשן) היא פרוצדורה כירורגית המיועדת להסרת שומן תת-עורי – השכבה הנמצאת מתחת לעור ומעל לשכבת השרירים. שומן זה ניתן למישוש ולעיצוב באמצעות ניתוח. לעומת זאת, שומן בטני פנימי (ויסצרלי) מצטבר עמוק יותר בחלל הבטן, מסביב לאיברים הפנימיים. שומן זה אינו נגיש לשאיבת שומן ולא ניתן להסירו בניתוח אסתטי. השומן הויסצרלי מזיק יותר מבחינה בריאותית ומקושר לסיכון מוגבר למחלות לב, סוכרת, תסמונת מטבולית ודלקת כרונית. הסרתו אפשרית רק דרך שינויים באורח החיים כגון תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה והפחתת רמות סטרס. משום כך, גם אם שאיבת שומן תשפר את המראה החיצוני של הבטן על ידי הסרת השומן התת-עורי, היא לא תפחית את הסיכונים הבריאותיים הקשורים לשומן הבטני הפנימי.

תמונה של שלומי יוחננוף

שלומי יוחננוף

עורך ראשי באתר surgery.org.il

עוד על הכותב >

תפריט נגישות