ניתוח הרמת סינוס, על מה מדובר?

תמונה של שלומי יוחננוף

שלומי יוחננוף

עורך ראשי באתר surgery.org.il

הרמת סינוס היא פרוצדורה כירורגית שמטרתה להגדיל את כמות העצם בלסת העליונה באזור האחורי, מתחת לחלל הסינוס המקסילרי (הוא אחד מחללי האוויר בגולגולת, הנמצא מעל הלסת העליונה). פעולה זו נעשית כאשר יש חוסר בעצם שאינו מאפשר החדרת שתלים דנטליים (תוספות מלאכותיות המחליפות שיניים חסרות). במהלך הניתוח מרימים את רירית הסינוס (שכבת הרקמה המצפה את חלל הסינוס מבפנים) ומחדירים תחליף עצם כדי לספק תשתית חזקה להשתלה.

כדי להבין טוב יותר את תהליך הרמת הסינוס, חשוב להכיר את שני הסוגים העיקריים של הניתוחים הקיימים. הרמת סינוס פתוחה מיועדת למצבים שבהם יש חוסר עצם משמעותי ומתבצעת באמצעות יצירת פתח צדדי בעצם הלסת. לעומת זאת, הרמת סינוס סגורה היא פרוצדורה פחות פולשנית (דורשת חיתוך קטן יותר), שבה הגישה נעשית דרך קדח השתל עצמו, והיא מיועדת למקרים שבהם נדרש מילוי קטן של עצם.

השאלה המתבקשת היא מי באמת זקוק להרמת סינוס? התשובה לכך קשורה למטופלים שסובלים מאובדן עצם בלסת העליונה, במיוחד לאחר עקירות שיניים ממושכות (מצב שבו השן מוסרת לחלוטין מהפה), ספיגת עצם טבעית (מצב שבו העצם קטנה עם הזמן), או מחלות חניכיים שגרמו לדלדול העצם (ירידה בצפיפות העצם כתוצאה מדלקות כרוניות בפה). מצב זה מקשה על ביצוע השתלת שיניים בשל חוסר יציבות או עיגון חלש של השתל.

מכאן אנו מגיעים לשאלה מדוע בעצם מבצעים הרמת סינוס? בין הסיבות הנפוצות ניתן למנות צורך בהשתלת שיניים במקרים שבהם יש חוסר עצם משמעותי, ספיגת עצם לאחר עקירה ממושכת, מצבים שבהם הסינוס קרוב מדי לחלל הפה ומונע השתלה, או פגיעה במבנה הלסת בעקבות טראומה (פגיעה פיזית חזקה) או מחלות חניכיים.

לפני שניגשים לניתוח עצמו, יש לבצע בדיקות מקדימות שיבטיחו שהתהליך יתבצע בצורה בטוחה ומדויקת. בדיקות אלו כוללות הדמיות כגון צילום CT (טומוגרפיה ממוחשבת, סריקה המדגימה את העצמות והרקמות בדיוק גבוה) או רנטגן פנורמי (תצלום רחב של הלסת והשיניים) להערכת מבנה הסינוסים וכמות העצם הקיימת. בנוסף, הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של המטופל כדי למנוע סיבוכים ולוודא שהפרוצדורה מתאימה לו.

בשלב זה אפשר לשאול, איך מתבצע ניתוח הרמת סינוס בפועל? הניתוח כולל הרדמה מקומית (חומר מאלחש באזור המנותח) או כללית (הרדמה שבה המטופל ישן), ביצוע חתך בחניכיים, הרמת קרום הסינוס, החדרת תחליף עצם ולאחר מכן סגירת האזור בתפרים (חוטים לסגירת החתך). משך הניתוח נע בין 45 דקות לשעתיים, תלוי במורכבות המקרה.

לאחר סיום ההליך הכירורגי, מתחיל שלב ההחלמה, שהוא חלק בלתי נפרד מהצלחת הטיפול. תהליך זה נמשך לרוב מספר שבועות, ובמהלכו יש להימנע מפעולות שעלולות להפעיל לחץ על האזור, כמו עיטוש חזק או קינוח אף. הבצקת (נפיחות) והנפיחות יורדים בהדרגה, ובדרך כלל הכאב מנוהל באמצעות משככי כאבים (תרופות להפחתת כאב).

חלק מהמטופלים עשויים לחוש כאבים לאחר הניתוח, אך מדובר בתופעה טבעית. לרוב מדובר בכאבים קלים עד בינוניים שניתן להקל עליהם באמצעות תרופות נגד כאבים והנחת קומפרסים קרים (קרח עטוף בבד) על האזור.

חשוב לדעת כי החדרת שתלים לאחר הרמת סינוס מתבצעת לרוב כחצי שנה לאחר הניתוח, כדי לאפשר לעצם החדשה להתייצב ולהתחזק. עם זאת, במקרים מסוימים ניתן לבצע השתלה בו-זמנית עם הניתוח, אם יש מספיק יציבות ראשונית (השתל יושב במקום בחוזקה מיד לאחר ההחדרה).

אחת השיטות החדשניות בתחום היא הרמת סינוס בשיטת PRF (Platelet Rich Fibrin), המשתמשת בריכוז טסיות דם (תאי דם האחראים לקרישת דם) שנלקח מהמטופל עצמו כדי לעודד בניית עצם מהירה יותר. שיטה זו משפרת את תהליך הריפוי ומפחיתה את הסיכון לזיהומים.

נושא נוסף שמעסיק מטופלים רבים הוא עלות הניתוח. מחיר ניתוח הרמת סינוס משתנה בהתאם למורכבות הפרוצדורה, סוג החומר המושתל ומיקום הקליניקה. טווח המחירים בישראל נע בין 6,000 ל-15,000 ש"ח, ולעיתים הביטוח הרפואי עשוי לכסות חלק מהעלות.

כאשר בוחנים את סוגי הניתוחים, מעניין להשוות בין הרמת סינוס פתוחה לסגורה. הרמת סינוס פתוחה מאפשרת מילוי כמות גדולה יותר של עצם, אך היא פולשנית יותר ודורשת זמן החלמה ארוך יותר. לעומתה, הרמת סינוס סגורה פחות טראומטית אך מתאימה רק למקרים קלים יחסית.

חשוב להבין כי חלק בלתי נפרד מההליך הוא שתל עצם בהרמת סינוס. העצם יכולה להיות ממקור סינתטי (חומר מלאכותי המדמה עצם), מבעלי חיים, או מגוף האדם עצמו. סוג השתל נקבע על פי שיקול רפואי והתאמה אישית למטופל.

במקרים בהם הרמת סינוס אינה אפשרית או אינה הפתרון האידיאלי, קיימות אלטרנטיבות נוספות כמו שתלים קצרים יותר המותאמים ללסתות דקות, השתלת עצם בלסת האחורית בטכניקות אחרות, או שימוש בגשרים דנטליים (מבנה קבוע הנתמך על ידי שיניים סמוכות) במקום שתלים בודדים.

כדי למקסם את סיכויי ההצלחה, יש להקפיד על הוראות לאחר הניתוח. יש להימנע מפעילויות כמו נשיפה חזקה דרך האף, שתיית משקאות חמים מאוד ועישון, שכן פעולות אלו עלולות לגרום ללחץ עודף ולפגוע בהחלמה התקינה.

למרות כל האמור לעיל, חשוב להיוועץ עם רופא מומחה בתחום לפני קבלת החלטה על ביצוע הרמת סינוס. לכל מטופל יש מאפיינים ייחודיים הדורשים התאמה אישית של הטיפול, ורק רופא מקצועי יוכל לקבוע את הדרך הטובה ביותר להבטיח הצלחה ותוצאה אופטימלית.

למידע נוסף מוזמנים לבקר באתר של ד"ר אבי בביוב בנושא הרמת סינוס

תמונה של שלומי יוחננוף

שלומי יוחננוף

עורך ראשי באתר surgery.org.il

עוד על הכותב >

תפריט נגישות