ניתוח ערמונית הוא הליך כירורגי שמטרתו לטפל בבעיות הקשורות לבלוטת הערמונית, איבר קטן במערכת הרבייה הגברית הנמצא מתחת לשלפוחית השתן ואחראי על ייצור נוזל הזרע. ניתוח זה נדרש בדרך כלל כאשר יש גידול סרטני בערמונית או כאשר ההגדלה של הבלוטה מפריעה לתפקוד התקין של מערכת השתן.
ישנם מספר סוגים של ניתוחי ערמונית, והבחירה בסוג הניתוח תלויה בגורמים כמו מצב רפואי, גיל המטופל וחומרת הבעיה. בין השיטות הנפוצות ניתן למצוא את כריתת הערמונית הרדיקלית שבה מוסרת הערמונית כולה, כריתה חלקית שבה מסירים רק את החלק שגורם לחסימה, ניתוח בעזרת לייזר שמאפשר הסרה מדויקת של רקמה, וניתוח רובוטי המאפשר ביצוע הניתוח בסיוע מערכת רובוטית מתקדמת.
ניתוח ערמונית מתאים בעיקר לגברים הסובלים מסרטן ערמונית בשלב מתקדם, מגידולים שפירים אך מגבילים, או מהגדלה שפירה של הערמונית (BPH) שגורמת לקשיי מתן שתן. ההחלטה על ניתוח מתקבלת לרוב לאחר שניסיונות טיפול תרופתי או טיפולים אחרים לא הצליחו לפתור את הבעיה.
ניתוח ערמונית בלייזר נחשב לשיטה חדשנית ומדויקת במיוחד. הוא נעשה בעזרת קרני לייזר המאפשרות הסרה של הרקמה החוסמת את זרימת השתן, תוך גרימת נזק מינימלי לרקמות סמוכות. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית או כללית, וההתאוששות ממנו לרוב מהירה יותר בהשוואה לניתוחים אחרים.
ניתוח ערמונית רובוטי מתבצע בעזרת מערכת רובוטית מתקדמת הנשלטת על ידי המנתח. השיטה מאפשרת דיוק מרבי וחתכים קטנים יותר, מה שמפחית את זמן ההחלמה והסיכון לסיבוכים. זהו פתרון אידיאלי במיוחד עבור מטופלים המחפשים שיטה פחות פולשנית עם תוצאות אסתטיות ותפקודיות טובות יותר.
כאשר יש צורך בכריתת ערמונית מלאה, מבוצע ניתוח כריתת ערמונית רדיקלית שבו מסירים את כל הבלוטה ולעיתים גם רקמות סמוכות. ניתוח זה מיועד בעיקר לחולים בסרטן ערמונית מתקדם, כדי למנוע את התפשטות המחלה לאיברים נוספים.
במקרים שבהם ניתן להימנע מכריתה מלאה, מבוצעת כריתת ערמונית חלקית. בניתוח זה מוסרת רק הרקמה שגורמת לבעיות במתן שתן או לסימפטומים אחרים. זוהי אפשרות טובה יותר כאשר אין צורך להסיר את הבלוטה כולה.
הכנה לניתוח ערמונית כוללת סדרת בדיקות רפואיות כמו בדיקות דם, שתן, ולעיתים גם הדמיה כגון MRI או ביופסיה כדי לקבוע את מצב הערמונית. המטופל מתבקש להפסיק נטילת תרופות מסוימות שעלולות להגביר את הדימום ולהתכונן לצום לפני הניתוח.
שלבי ניתוח כריתת ערמונית משתנים בהתאם לסוג ההליך. בתחילה מתבצעת הרדמה מקומית או כללית, לאחר מכן המנתח מבצע חתכים באזור הבטן או מבצע את ההליך בגישה זעיר פולשנית בעזרת רובוט או לייזר. הרקמה הנגועה מוסרת, ולאחר מכן מבוצע תהליך של סגירת החתכים והשמת צנתר לניקוז השתן.
משך הניתוח משתנה בהתאם לסוג ההליך ולמורכבותו. ניתוחים רובוטיים ולייזריים עשויים להימשך כשעה עד שעתיים, בעוד שניתוחים רדיקליים מורכבים יותר יכולים להימשך גם שלוש עד ארבע שעות.
תופעות הלוואי האפשריות אחרי ניתוח ערמונית כוללות כאבים באזור החתך, דימומים קלים, קושי בשליטה על השתן, ולעיתים גם ירידה בתפקוד המיני. מרבית התסמינים חולפים תוך מספר שבועות, אך חלקם עלולים להימשך זמן רב יותר.
תהליך ההתאוששות משתנה בין מטופלים, אך ברוב המקרים ניתן לחזור לפעילות רגילה תוך מספר שבועות. במהלך תקופת ההחלמה מומלץ להימנע ממאמצים כבדים, לשתות נוזלים רבים ולהקפיד על מנוחה מספקת.
שאלת הכאב לאחר ניתוח ערמונית תלויה בסוג ההליך שבוצע. ניתוחים פחות פולשניים כרוכים בכאב מתון הניתן לשליטה באמצעות משככי כאבים, בעוד שניתוחים רדיקליים עשויים להיות כרוכים בכאב משמעותי יותר במהלך הימים הראשונים לאחר ההליך.
תפקוד מיני אחרי ניתוח ערמונית עשוי להשתנות בהתאם לסוג הניתוח ולמצב הרפואי של המטופל. בחלק מהמקרים ישנה ירידה בתפקוד הזקפה, אך קיימות אפשרויות טיפול לשיפור המצב.
דליפת שתן היא אחת מתופעות הלוואי האפשריות לאחר ניתוח ערמונית, במיוחד בשלבים הראשונים של ההחלמה. עם הזמן, שליטה טובה יותר בשרירי רצפת האגן והקפדה על תרגילים מתאימים מסייעים בהפחתת התופעה.
חזרה לשגרה לאחר הניתוח היא תהליך הדרגתי. רוב המטופלים יכולים לשוב לפעילות מתונה תוך מספר שבועות, אך מאמצים כבדים יותר מומלץ לדחות עד להחלמה מלאה.
תזונה לאחר ניתוח ערמונית צריכה לכלול מזונות רכים וקלים לעיכול, תוך הימנעות ממזונות חריפים או מגרים שעלולים לגרום לאי נוחות בדרכי השתן.
תרגילים לחיזוק רצפת האגן מומלצים לאחר הניתוח כדי לסייע בשיפור השליטה על השתן ולחזק את השרירים המושפעים מההליך.
לעיתים, לאחר ניתוח כריתת ערמונית, מומלץ טיפול הורמונלי במקרים שבהם נשארו תאים סרטניים או כאשר יש חשד להתפשטות המחלה.
בדיקות מעקב לאחר ניתוח ערמונית כוללות בדיקות דם לרמות PSA (חלבון המיוצר על ידי הערמונית) ובדיקות רפואיות שגרתיות לווידוא הצלחת ההליך.
שיעור ההצלחה של ניתוח ערמונית תלוי בסוג ההליך ובמצב הרפואי של המטופל. מרבית הניתוחים מציגים תוצאות מצוינות עם שיפור משמעותי באיכות החיים ובבריאות הכללית.
למרות כל האמור לעיל, חשוב להיוועץ עם רופא מומחה בתחום לפני קבלת החלטה על ביצוע ניתוח ערמונית. כל מקרה הוא ייחודי, ויש צורך בבחינה מעמיקה של מצבו הרפואי של המטופל כדי להבטיח את הפתרון המתאים ביותר.
למידע נוסף מוזמנים לבקר באתר של פרופ' עמוס נאמן בנושא ניתוח ערמונית