ניתוח מוהס, הסבר שעושה שכל

תמונה של שלומי יוחננוף

שלומי יוחננוף

עורך ראשי באתר surgery.org.il

ניתוח מוהס הוא שיטת טיפול מתקדמת להסרת גידולי עור סרטניים, בעיקר מסוג BCC (קרצינומה של תאי בסיס) ו-SCC (קרצינומה של תאי קשקש). השיטה פותחה על ידי ד"ר פרדריק מוהס ונועדה להבטיח הסרה מקסימלית של הרקמה הסרטנית תוך שימור הרקמות הבריאות שמסביב. ההליך מתבצע בשלבים, כאשר בכל שלב מסירים שכבה דקה של עור, אשר נבדקת במיקרוסקופ בזמן אמת. כך ניתן לוודא שהוסר כל הגידול, תוך מניעה של כריתה מיותרת של רקמה בריאה.

תהליך ניתוח מוהס מתחיל בהרדמה מקומית של האזור הנגוע. לאחר מכן, הכירורג מסיר שכבה דקה של הרקמה הנגועה ושולח אותה לבדיקה מיידית. אם נמצאים עדיין תאים סרטניים, מסירים שכבה נוספת ומבצעים בדיקה חוזרת. התהליך חוזר על עצמו עד להבטחת סילוק מוחלט של כל התאים הסרטניים. שיטה זו מאפשרת דיוק מרבי ומפחיתה את הסיכון להישנות המחלה.

בהשוואה לניתוחים אחרים, ניתוח מוהס מצטיין בכך שהוא חוסך רקמות בריאות ומציע אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד. שיטות כריתה רגילות מסירות רקמה בהיקף גדול יותר, בעוד שמוהס מאפשר לשמור על תפקוד ואסתטיקה מרבית, מה שהופך אותו לאידיאלי במיוחד לאזורי גוף רגישים כמו הפנים, האף, האוזניים והעפעפיים.

הניתוח מומלץ בעיקר למטופלים עם גידולים סרטניים באזורים רגישים, גידולים שחזרו לאחר כריתה קודמת, או גידולים בעלי גבולות לא ברורים. אנשים הסובלים מ-BCC או SCC בדרגת התפתחות גבוהה נחשבים כמועמדים אידיאליים לשיטה זו.

ניתוח מוהס נחשב לאחד ההליכים היעילים ביותר, עם אחוזי הצלחה של 98%-99% עבור גידולים סרטניים ראשוניים, ו-94%-97% עבור גידולים שחזרו. דיוק השיטה מקטין משמעותית את הסיכון להישנות המחלה.

תהליך ההחלמה תלוי במיקום הניתוח ובגודל הרקמה שהוסרה. לרוב, המטופלים חווים אי נוחות קלה ונפיחות מקומית, אשר נמשכת כשבוע עד עשרה ימים. החזרה לשגרה מהירה יחסית, וניתן לחזור לפעילות רגילה תוך מספר ימים, בהתאם להנחיות הרופא.

בהשוואה לכריתה רגילה, ניתוח מוהס מציע הסרה מדויקת יותר של הגידול ושימור מרבי של רקמות בריאות. הכריתה הרגילה מסירה אזור רחב יותר של עור כדי למנוע הישנות, מה שעלול לגרום לפגיעה אסתטית משמעותית.

הופעת צלקות לאחר הניתוח משתנה בהתאם למיקום ולגודל הגידול שהוסר. במקרים רבים הצלקת קטנה וניתן לשפר את מראה האזור באמצעות טיפולי לייזר או משחות ייעודיות.

לפני הניתוח יש להפסיק נטילת תרופות מדללות דם, לדווח לרופא על מצבים רפואיים רלוונטיים ולהתכונן למספר שעות במרפאה, שכן ההליך נמשך מספר שלבים ודורש סבלנות.

במיוחד עבור גידולים בפנים, מוהס מאפשר תוצאה מיטבית הן מבחינה רפואית והן מבחינה אסתטית. כאשר מדובר בגידולים על האף, בעפעפיים או באוזניים, השיטה מאפשרת טיפול קפדני מבלי לפגוע באיברים הרגישים הללו.

ניתוח מוהס מתבצע בהרדמה מקומית בלבד, מה שמפחית את הסיכון לסיבוכים ומאפשר למטופל להישאר ער במהלך ההליך. הכאב במהלך הניתוח עצמו מזערי, ובסיומו ניתן להשתמש במשככי כאבים קלים כדי להפחית את תחושת האי נוחות.

אורך ההליך משתנה ממטופל למטופל, בהתאם לגודל הגידול ולכמות השכבות שיש להסיר. לרוב, ניתוח מוהס אורך בין שעתיים לחמש שעות, מאחר שהבדיקות הפתולוגיות מתבצעות תוך כדי הניתוח.

סטטיסטיקות עולמיות מראות כי ניתוח מוהס הוא השיטה המובילה להסרת גידולי עור מסוג BCC ו-SCC, עם אחוזי הצלחה מהגבוהים ביותר בתחום האונקולוגיה של העור.

תהליך ההחלמה כולל שמירה על ניקיון המקום, הימנעות מפעילות מאומצת והגנה על האזור מחשיפה לשמש. תזונה בריאה הכוללת חלבונים, ויטמינים ונוגדי חמצון תורמת להאצת ההחלמה.

למרות כל היתרונות, קיימות אלטרנטיבות כגון כריתה רגילה, טיפול בלייזר או טיפולים קריותרפיים (הקפאה של הרקמה הסרטנית). עם זאת, אלטרנטיבות אלו אינן מציעות את רמת הדיוק הגבוהה של ניתוח מוהס.

גידול BCC הוא הסוג הנפוץ ביותר של סרטן העור, המתפתח מתאים בסיסיים וגדל באיטיות. גידול SCC, לעומת זאת, מתפתח מתאים קשקשיים של העור, גדל במהירות גבוהה יותר ועלול להיות אגרסיבי יותר.

התסמינים של BCC כוללים פצע שאינו מחלים, אזור מחוספס או מבריק בעור, ופעמים רבות צבעו ורדרד. לעומתו, SCC מתבטא כבליטה אדומה מחוספסת או פצע מדמם שלא נרפא.

למרות הדמיון ביניהם, ההבדל המרכזי בין BCC ל-SCC הוא בקצב ההתפשטות ובפוטנציאל לגרור סיבוכים. בעוד ש-BCC גדל לרוב מקומית ואינו שולח גרורות, SCC עלול להתפשט לאיברים אחרים אם אינו מטופל בזמן.

למרות כל האמור לעיל, יש להיוועץ עם רופא מומחה בתחום לפני קבלת החלטה על ביצוע ניתוח מוהס. כל מקרה הוא ייחודי, ויש לבחון את כל הגורמים האישיים כדי לבחור את הטיפול המתאים ביותר.

למידע נוסף מוזמנים לבקר באתר של ד"ר עידו ליסי בנושא ניתוח מוהס

תמונה של שלומי יוחננוף

שלומי יוחננוף

עורך ראשי באתר surgery.org.il

עוד על הכותב >

תפריט נגישות